Doprava po celé ČR na nás

Doprava po celé ČR na nás

Beta karoten

Beta karoten je sloučenina, která dává zelenině živé žluté, oranžové a červené zbarvení. Tělo přeměňuje beta karoten na vitamín A (retinol). Vitamín A, známý jako životně důležitá živina pro zrak, hraje klíčovou roli v růstu buněk a při udržování zdravých orgánů, jako je srdce, plíce a ledviny.

Tento vědecký výzkum je určen pouze pro informační účely. Uvedené výsledky se nemusí nutně objevit u všech jedinců. Mujvit poskytuje tyto informace jako službu. Tyto informace by neměly být používány, jako doporučení na konkrétní produkty.

Zdraví očí

Beta karoten je karotenoid provitaminu A nebo živina, kterou tělo snadno přemění na vitamín A. Výzkum zjistil, že konzumace stravy bohaté na karotenoidy, včetně beta karotenu, podporuje zdraví očí a předchází očním chorobám.

Studie ukázaly, že lidé s vysokými hladinami karotenoidů v krvi mohou snížit riziko makulární degenerace až o 35 procent. Jedna korejská studie zjistila silnou souvislost mezi příjmem beta karotenu a sníženým rizikem makulární degenerace u kuřáků.

Zdroje

  1. Analysis of zeaxanthin distribution within individual human retinas. Methods Enzymol. 
    Landrum J.T., Bone R.A., Moore L.L., Gomez C.M. (1999)
  2. Age-Related Macular Degeneration. Springer
    Holz F.G., Pauleikhoff D., Spaide R.F., Bird A.C., editors. Germany: (2013)

Kognitivní funkce

Existují důkazy, že beta karoten, stejně jako jiné antioxidanty, může zlepšit paměť a kognitivní funkce. Přezkum několika studií zjistil, že dlouhodobé suplování beta karotenu má pozitivní účinky na kognitivní funkce a paměť.

Antioxidanty, jako je beta karoten, mohou být velmi užitečné při snižování symptomů Alzheimerovy choroby a kognitivního poklesu souvisejícího s věkem.

Zdroje

  1. Host-related factors explaining interindividual variability of carotenoid bioavailability and tissue concentrations in humans.
    Bohn T. Mol. Nutr. Food Res. (2017).
  2. Biological Activity of Carotenoids: Implications for Cognitive Decline.
    Polidori M.C., Stahl W. In: Martin C., Preedy V., editors. Academic Press; Cambridge, MA, USA: (2014).
  3. Carotenoid research history and new perspectives for chemistry in biological systems. 
    Britton G. Biochim. Biophys. Acta Mol. Cell Biol. Lipids. (2020)

Nevíte si rady s vitamíny?
Postaráme se, aby vaše tělo dostalo to, co potřebuje. Začněte konzultací zdarma a získejte doporučení na míru vašemu tělu. Poradíme vám.

Ochrana pleti

Výzkum ukázal, že antioxidanty, včetně beta karotenu, mohou pomoci udržovat zdraví a vzhled pokožky a mohou chránit pokožku před UV zářením před sluncem.

Zdroje

  1. Beta-carotene therapy for erythropoietic protoporphyria and other photosensitivity diseases. Arch. Dermatol. 
    Mathews-Roth M.M., Pathak M.A., Fitzpatrick T.B., Haber L.H., Kass E.H. (1977)
  2. Reactive species involved in phototoxicity of photoporphyrin and uroporphyrin on bovine corneal endothelium.
    Menon I.A., Persad S.D., Hasany S.M., Basu P.K., Becker M.A.C., Haberman H.F.
  3. Oxidative Damage and Repair, Proceedings of the 5th International Society for Free Radical Research,
    In: Davies K.J.A., editor.  Bienial Meeting, Pasadena, CA, USA, (1990). 
  4. Quantitation of hydrogen peroxide formed during UV–visible irradiation of protoporphyrin, coproporphyrin and uroporphyrin. 
    Menon I.A., Becker M.A., Persad S.D., Haberman H.F.Clin. Chim. Acta. (1990)
  5. Reactive oxygen species in inflammatory cutaneous photosensitivity reactions—A new insight. 
    Pathak M.A.Clin. Exp. Dermatol. (1986)

Prevence rakoviny

Vědci zjistili, že dieta s vysokým obsahem beta karotenu a dalších antioxidantů může snížit riziko některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, rakoviny plic a rakoviny slinivky.

Zdroje

  1.  Evaluation of Cancer-Preventive Agents . IARC Handbooks of Cancer Prevention: Carotenoids. 
    IARC Working Group, IARC; Lyon, France: 1998.
  2. Can dietary β-carotene materially reduce human cancer rates? 
    Peto R., Doll R., Buckley J.D., Sporn M.B. Nature. (1981) 
  3. Dietary vitamin A and risk of cancer in the Western Electric study. 
    Shekelle R.B., Liu S., Raynor W.J., Leeper M., Maliza C., Rossof A.H., Pau O., Shryock A.M., Stamler J. Lancet. (1981)

Zdravotní rizika

Vitamín A je živina rozpustná v tucích, která se může hromadit v těle, především v játrech, a je toxická v nadměrně velkých dávkách. Chronický nadměrný příjem vitaminu A může způsobit závratě, nevolnost, bolesti kloubů, kóma a dokonce i smrt. I množství těsně nad doporučenou dietní dávkou je spojeno se sníženou minerální hustotou kostí a rizikem zlomenin. Není však známo, že by beta karoten byl toxický, a to ani při vysokých doplňkových dávkách. Jediným známým efektem dlouhodobého nadměrného příjmu beta karotenu pro většinu lidí je oranžově žluté zbarvení kůže. Bylo zjištěno, že kuřáci, kteří užívají vysoké dávky doplňků beta karotenu, mají vyšší riziko úmrtí na rakovinu plic.

Zdroje

  1.  Potential role of carotenoids as antioxidants in human health and disease. 
    EvaluFiedor J. & Burda K. (2014).

Začněte konzultací zdarma

A získejte doporučení vitamínů na míru vašemu tělu a cílům, podpořené odborníky na výživu během 3 až 5 minut.